"Art is the lie that reveals reality." Jeroen Brouwers - "Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it." Albert Jay Nock - "The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more." Douglas Huebler - "In life and in art one has to begin each day anew." Louis CouperusTitel: Dan maak je maar zin
2005fotografie: Peter Cox

Project gerealiseerd in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Den Haag. Projectbegeleiding: Atelier Rijksbouwmeester.

DEN HAAG – Vlakbij de hoofdingang van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tegenover het Centraal Station in Den Haag staat een interactief waarschuwingsbord dat de gedachten van passanten lijkt te lezen. Niets vermoedende voorbijgangers worden geconfronteerd met 99 opvoedkundige adviezen.
'Krijg ik nog een kusje?' 'Dan maak je maar zin.' 'Moet je niet eens naar de kapper?' 'Niet met je eten spelen.' 'Ruim je het wel even op?' 'Een stoel heeft vier poten!' Ouders en onderwijzers gebruiken vaak dezelfde zinnen om het gedrag van kinderen te corrigeren. Door ze in een onverwachte context te plaatsen, corrigeren de adviezen geen gedrag, maar zetten ze juist aan tot denken. De vormgeving van het interactieve waarschuwingsbord is identiek aan de vormgeving van straatmeubilair, zodat de passant niet een kunstwerk, maar een ingreep van een overheidsinstantie vermoedt. Doordat er slechts af en toe teksten oplichten, krijgt een passerende voetganger de indruk dat de tekst speciaal voor hem of haar bedoeld is.

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer