“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Stille Getuigen
2012
fotografie: Sjaak Langenberg & Willem Kuijpers

Project gerealiseerd op uitnodiging van het Museum voor Religieuze Kunst (MRK), Uden.

UDEN - In opdracht van het Museum voor Religieuze Kunst (MRK) ontwikkelden Sjaak Langenberg en Rosé de Beer een plan om de expositie 'De Boom in natuur, cultuur en religie' te verbinden met De Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied in de provincie Noord-Brabant. Sjaak Langenberg en Rosé de Beer ontwierpen hybriden tussen een boomhut en een biechtstoel. De plek van 'meneer pastoor' werd ingenomen door een boom.
Boomverering is er in allerlei soorten en maten. Er zijn echter twee kanten van de medaille. De ene boom wordt vereerd, de andere eindigt als brandhout. In Natuurgebied De Maashorst zijn veel bomen die er van nature niet thuis horen omgezaagd. Geen haan die er naar kraaide. In Groningen werd een wethouder met de dood bedreigt toen ze bomenkap aankondigde. Het sentiment rond bomenkap (of het gebrek daaraan) maakt een dubbel moraal zichtbaar. Dat noopt tot bezinning. De mens is rusteloos, ook de recreërende mens die er massaal op uittrekt om in De Maashorst rust te vinden. De boom is een baken van stabiliteit.
Door de biechtstoelen in het groen werden wandelaars en fietsers in de Maashorst op de tentoonstelling geattendeerd en bezoekers van het MRK trokken de natuur in. Het project sloot aan bij de thema's 'Gezonde geest in een gezond lichaam' en 'Religieus erfgoed en spiritualiteit' uit het Maashorst Manifest, de toekomstvisie voor het natuurgebied.

Links

Brabants Dagblad: Biechtstoel
Brabants Dagblad: Bomenveller kan te biecht bij boom in het bos
Omroep Brabant: Boomhutten in de Maashorst horen bij expositie in Uden
Udens Weekblad: Bomen luisteren in De Maashorst
Website MRK

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer