“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Museum Koningsvoorde
2005fotografie: Sjaak Langenberg & Rosé de Beer
fotomontages: Rosé de Beer

Schetsopdracht ontwikkeld in opdracht van TBV wonen, Tilburg. Projectbegeleiding: NBKS, Breda. Het plan is niet uitgevoerd.

TILBURG - Tilburg heeft er een fantastisch museum bij gekregen, maar niemand die het weet, dachten Sjaak Langenberg & Rosé de Beer toen zij het nieuwe woonzorgcentrum Koningsvoorde bezochten. Het atrium van Koningsvoorde vertoont sterke gelijkenis met de architectuur van het Guggenheim Museum in New York. De museale allure lag al besloten in het gebouw en hoefde slechts te worden geduid. Sjaak Langenberg en Rosé de Beer ontwierpen een huisstijl voor Museum Koningsvoorde die het museale karakter van het woonzorgcentrum versterkt.

In hun ontwerp krijgt Koningsvoorde een dubbele identiteit. Met eenvoudige grafische middelen worden de receptie en het restaurant van het woonzorgcentrum tot ontvangstbalie en museumrestaurant getransformeerd. De lift fungeert als tijdmachine. Je kunt uitstappen op de tweede etage, maar je kunt ook uitstappen in 1960, want de verdiepingen vormen tijdzones. Het museum telt 148 suppoosten: de bewoners van het woonzorgcentrum. Hun herinneringen aan Tilburg vormen het hart van de collectie. Door een campagne wordt het woonzorgcentrum annex museum met de stad verbonden.

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer