“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Sociale Sportschool
2015 - heden
fotografie: Ben Nienhuis
film: Twan Mickers

Project in de opstartfase medegefinancierd door Rabobank Coöperatiefonds, Stichting Doen en de gemeente 's-Hertogenbosch

DEN BOSCH – De Sociale Sportschool combineert een serieuze work-out met een sociale component: sporters nemen ouderen in een rolstoel of met rollator mee op bootcamp. Twee werelden komen samen in één team. De bootcamps hebben een surreëel karakter: rolstoelen worden als fitnessapparaten gebruikt. De oefeningen zijn voor de sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die gelijktijdig hun eigen lichte oefeningen doen.

De Sociale Sportschool is uitgegroeid tot een landelijk platform met bootcamps in o.a. Den Bosch, Eindhoven, Den Haag en Breda. Trainers, zorg- en welzijnsorganisaties, sportclubs en sportopleidingen kunnen zich bij het platform aansluiten. Samen zorgen zij voor een structureel bootcamp aanbod voor ouderen en sporters. Via de Sociale Sportschool website kunnen deelnemende organisaties sporters werven.De Sociale Sportschool komt voort uit een onderzoek naar vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Sommige vrijwilligers in de ouderenzorg houden nieuwe ontwikkelingen tegen. Het is lastig om hen daarop aan te spreken omdat ze ‘goed doen’. Bovendien is het vrijwilligerswerk in de ouderenzorg geïnstitutionaliseerd geraakt door regels en contracten. Er zou veel minder in termen van ‘zorg’ en ‘vrijwilligerswerk’ moeten worden gedacht, concludeerden Sjaak Langenberg & Rosé de Beer.
Jonge sporters die zich normaliter niet zouden aanmelden als vrijwilliger doen mee aan de Sociale Sportschool. Door een serieuze work-out aan te bieden en een andere beeldvorming rondom ouderen te creëren ontstaan nieuwe verbindingen tussen onverwachte partners.

>

De Sociale Sportschool werd ontwikkeld in opdracht van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch als onderdeel van het driejarig kunstproject Reinventing Happiness. Daarna is de Sociale Sportschool zelfstandig verder gegaan als stichting. De stichting Sociale Sportschool heeft in meerdere steden partners bij elkaar gebracht die samen bootcamps organiseren. In iedere stad is er sprake van maatwerk. De stichting ontzorgt met kennis, instructievideo's, publiciteit en de werving van sporters. In 2019 werd de Sociale Sportschool 'sportschool van het jaar' in 's-Hertogenbosch tijdens de Dutch Fitness Awards.

Links

www.socialesportschool.nl
facebook.com/socialesportschool
instagram.com/socialesportschool
Hallo Nederland, NPO2 (reportage start na 9.40 minuten)
Brabants Dagblad: 'Gewichtheffen met fles advocaat en push ups tussen de rolstoelen'

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer