“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Sociale Sportschool
2015-2016
fotografie: Ben Nienhuis
film: Twan Mickers

Project in opdracht van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch als onderdeel van het driejarig kunstproject Reinventing Happiness met financiële steun van het BankGiroLoterij Fonds, het Mondriaanfonds en de bkkc/provincie Noord-Brabant.

DEN BOSCH – De Sociale Sportschool combineert een serieuze work-out met een sociale component: sporters nemen ouderen in een rolstoel mee op bootcamp. De bootcamps hebben een surreëel karakter: rolstoelen worden als fitnessapparaten gebruikt. De oefeningen zijn voor de sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die gelijktijdig hun eigen lichte oefeningen doen. In samenwerking met de ouderenzorgorganisaties Van Neynsel en Brabantzorg en sportschool Wladimirov Fitness & Wellness zijn succesvolle try out bootcamps georganiseerd. Samen met hen en andere partijen wordt onderzocht hoe de Sociale Sportschool een structureel karakter kan krijgen en kan uitgroeien tot een (landelijk) platform waar meerdere sportscholen, bootcampclubs, en ouderenorganisaties zich bij kunnen aansluiten. Uit de try outs is gebleken dat de Sociale Sportschool ook een interessante vorm van bedrijfsfitness is.De Sociale Sportschool kent ook een speciaal parcours, te volgen via een instructievideo voor oefeningen met rolstoel. Zo kan mantelzorg gecombineerd worden met een uurtje naar de 'sportschool'.

De Sociale Sportschool komt voort uit een onderzoek naar vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Sommige vrijwilligers in de ouderenzorg houden nieuwe ontwikkelingen tegen. Het is lastig om hen daarop aan te spreken omdat ze ‘goed doen’. Bovendien is het vrijwilligerswerk in de ouderenzorg geïnstitutionaliseerd geraakt door regels en contracten. Er zou veel minder in termen van ‘zorg’ en ‘vrijwilligerswerk’ moeten worden gedacht, concludeerden Sjaak Langenberg & Rosé de Beer.
Sporters die zich normaliter niet zouden aanmelden als vrijwilliger doen mee aan de Sociale Sportschool. “Ik kom normaal alleen in een woonzorgcentrum als er een stembureau is tijdens de verkiezingen,” zei één van de deelnemende sporters. Door een serieuze work-out aan te bieden en een andere beeldvorming rondom ouderen te creëren ontstaan nieuwe verbindingen tussen onverwachte partners.

Links

Hallo Nederland, NPO2 (reportage start na 9.40 minuten)
Brabants Dagblad: 'Gewichtheffen met fles advocaat en push ups tussen de rolstoelen'
www.socialesportschool.nl
facebook.com/socialesportschool
Projectwebsite Reinventing Happiness

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer