“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitle: Re-creatie Reinearde
2018-2020


Artist-in-residence at the Heygraeff in Woudenberg
Artist in resident January until March 2020 Robin Weidner


Artist in residents April until June 2020: Cathalijne Smulders


Artist in residents July until September 2020 Arvid & Marie


Artist in resident Oktober until December 2020 Dirk van Lieshout

photos by: variious artists and Ben Nienhuis

Project in opdracht van Reinaerde met het KF Heinfonds (Utrecht), het Mondriaanfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Bankgiroloterij Fondsnot translated yet
WOUDENBERG – Een artist-in-residence vormt het hart van het project ‘Re-creatie'. Kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen op basis van de afvalstromen binnen gehandicaptenzorgorganisatie Reinaerde (en afvalmaterialen in de directe omgeving van instellingsterrein De Heygraeff) activiteiten en producten die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en een verbinding leggen met de omgeving: fysieke en sociale repair.
In 2020 verblijven Robin Weidner, Cathalijne Smulders, Arvid & Marie en Dirk Van Lieshout elk drie maanden in de oude portierswoning, en werken op verschillende locaties op het terrein. De kunstenaars en ontwerpers zijn geselecteerd via een open oproep van het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Bewoners worden naar vermogen betrokken. Zo ontwikkelde Robin Weidner hulpmiddelen die mensen helpen om zelf producten te maken. Zagen en boren wordt zo mogelijk voor een aantal cliënten op De Heygraeff. Het tafeltje voor een rolstoel verandert ineens in een werkbank.

Sjaak Langenberg & Rosé de Beer stonden aan de wieg van Re-creatie, dat is bedacht op uitnodiging van zorgorganisatie Reinaerde. Zij initieerden het gastatelier, begeleiden de kunstenaars en ontwerpers en zijn verantwoordelijk voor de projectleiding en communicatie. De naam Re-creatie verwijst zowel naar de recreatieve omgeving waar De Heygraeff in ligt als naar het recyclen en hergebruik van afval en materialen. Zij lieten zich onder meer inspireren door een opslagplaats met oud meubilair en de Adaptatie werkplaats op De Heygraeff waar alledaagse gebruiksvoorwerpen op zeer inventieve wijze worden aangepast.

Naast de artist-in-residence in het Portiersgebouw zijn er in het kader van Re-creatie ook een aantal opdrachten uitgeschreven aan ontwerpers. Het duo Overtreders W ontwikkelde een alternatief voor de omheining rond De Heygraeff en ontwerper Elmo Vermijs bedacht een bijzondere composteerplek.

Links

Facebook Re-creatie
Instagram Re-creatie
VGN: 'Zorg voor mens en materiaal komen samen op de Heygraeff'
Klik, het vakblad verstandelijke beperking): 'Kunstenaars wonen en werken bij Reinaerde'
AD: 'Duitse ontwerper geeft afval zorgorganisatie de Heygreaff een tweede leven'
AD: 'Re-creatie; kunstenaars geven afval tweede leven bij Reinaerde'

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer